anmeldt af Willy Wegner
UFO-Vision nr. 7 / redigeret af Kim Møller Hansen. 44 s. : ill. ISBN 87-87628-76-7 ; ISSN 0902-2341. Udgivet af: Skandinavisk UFO Information, Postboks 6, 2820 Gentofte. Pris inkl. forsendelse: kr. 63. Postgiro: 9 11 77 25
For syvende gang leverer Kim Møller Hansen årshæftet UFO-VISION, og som sædvanlig med en del anmeldelser af ufo-litteratur fra den engelsktalende del af verden.
Det første afsnit lyder behageligt: "Læst i min lænestol" selv om jeg som regel, når jeg læser ufo-bøger, så er det noget der kan få mig op af lænestolen!
Bøgerne der er læst af VISIONS redaktør er From other worlds en bog hvor Hilary Evans kaster et sociopsykologisk blik på fænomenet, og som, ifølge anmelderen, hæver sig markant over gennemsnittet og anbefales som en oplagt anskaffelse. Der er bogen Ufos & alien contact som er skrevet af Robert E. Bartholomew og George S. Howard, som også får en tommel opad. Philip Pattons bog Travels in Dreamland er en bog der omhandler det "glade liv" omkring det legendariske Area 51 et sted mange ufo-fanatikere kredser om, og hvor myten siger at man på denne militære base opbevarer såvel rester af fremmede rumskibe og dybfrosne rumvæsener. Senere omtales bøger fra såvel ufo-skeptikere og troende, der behandler temaet fra hver deres skyttegrav. Dertil anmeldes også videoer og digitale medier som relaterer sig til ufo-temaet.
Ole Henningsen anmelder også et antal bøger, og det er i sandhed en blandet samling. En af disse bøger er Jens Sørensens Rumfolk her gennem 9300 år . Forfatteren er nået frem til titlens konklusion efter at have penduleret 10.000 gange over sagen og fået respons fra "universets computer". Ja, ja og åh nej!
Ole Henningsen har sikkert efterfølgende nydt at læse en bog af den svenske journalist og ufolog, Clas Svahn: Ufo mysteriet . Det er en gennemgang af ufo-beretninger gennem 50 år, og man aner i anmeldelsen, at her er der ikke penduleret over problemet. "Bogen er gennemsyret af forfatterens iver efter at få flest mulige detaljer med og samtidig belyse sagerne fra alle sider", skriver Ole Henningsen, og fortsætter lidt efter: "Hele tiden er han over en med et imponerende antal noter, som giver en ekstra dimension fyldt med detaljer og indhold." Det lyder for mig, som om at denne bog virkelig kræver en lænestol. Sidste del af Svahns bog handler om korncirkler, et emne der har været omtalt ofte i dagspressen, og er et af anmelderen Ole Henningsens specialer bogstaveligt talt – men hvorom den oversatte litteratur er sparsom. Men brug da Svahns bog han lyder ikke til at være en der kan fare vild i en korncirkel.
Videre skriver Ole Henningsen også om bogen Project Delta , et statistisk værk om flere ufoer set på én gang og ofte af mere end ét øjenvidne. Man aner, at anmelderen mener at forfatteren til denne bog, Richard F. Haines, måske er lidt for tja, visionær!? Endelig skal det nævnes at Ole Henningsen også anmelder en bog af førnævnte anmelder, Kim Møller Hansen. Det er børne- ungdomsbogen Mysteriet om ufoer . "Glimrende dansk ufo-bog", skriver Ole, men det er ikke for at fedte for UFO-VISIONS redaktør Kim Møller Hansen. Bogen er faktisk god.
Nok om anmeldelserne.
Det der bærer dette nummer af UFO-VISION er flere artikler. Først skal nævnes to artikler af sociologen Robert Bartholomew, en om massehysteri og en om den tidsrøvende myte omkring Roswell-hændelsen dér hvor et angiveligt rumskib styrtede ned i New Mexico i 1947. Et mysterium som mange ufo-troende notorisk elsker og som mange skeptikere bruger al for unødig megen tid på at tilbagevise. Det er som at piske en død hest!
Artiklen af Robert Bartholomew om massehysteri kan læses her, som en smagsprøve på denne årgang af UFO-VISION.
Der er også en artikel fra en af 60ernes amerikanske ufologer, John C. Sherwood. Han fortæller om mytemageren Gray Barker, manden der stod ved døbefonden med "Men in Black", de legendariske mænd, klædt i sort, som angiveligt lukkede munden på ufologer der var kommet for tæt på sandheden om de flyvende tallerkener og hvor de kom fra.
Sidst skal der nævnes en artikel af Edward J. Ruppelt: "Bor der mennesker på Mars? Eller andre steder i rummet?" Han stod i spidsen for det amerikanske luftvåbens ufo-kontor Project Blue Book i begyndelsen af 1950erne. Oprindelig var artiklen skrevet som et kapitel til hans bog Report on unidentified flying objects (1956).
Sidstnævnte bedagede (men ufo-historisk interessante) artikel blev først offentliggjort af et amerikansk ufo-tidsskrift i foråret 1998. Ellers noterede jeg mig, at de tre andre artikler alle er oversat fra Skeptical Inquirer . Der ka man bare se!
Imidlertid, det er rart at UFO-VISION udkommer. Der bliver samlet op, især hvad angår ufo-litteraturen, og så kan læseren følge lidt med i tidens strømninger. Lad dig ikke snyde af sidetallet. Siderne er pakket med stof og sat med en lidt for lille sats til svagtseende, mens sats og pris er jo omvendt proportionale størrelser når det gælder det trykte ord.
Kilde:
Para-nyt 1999 nr. 7
[*]
Seneste kommentarer