To rapporter om Havana-syndromet: Hvilken rapport skal vi tro på?

I 2016 rapporterede ansatte ved den amerikanske ambassade i Havana, Cuba, om forskellige medicinske symptomer, som inkluderede ringen for ørerne, træthed og svimmelhed. Tilstanden, som disse embedsfolk led af, kaldes nu for Havana-syndromet. Den ene af de to regeringsrapporter er lavet af en gruppe elite-forskere, JASON [1], den anden af det National Academy of Sciences, Engineering and MedicineVidenskaber (NAS) [2] havde forskellige konklusioner om, hvad der var den mest sandsynlige årsag til Havana-syndromet. Så hvilken rapport skal vi tro på?

Bæstet i Jylland

af Claus Larsen Søndag den 17. marts 2019 ser Marianne Westphall en puma i en skovlysning, øst for Gl. Rye, ved Silkeborg. Samme nat bliver et får skambidt i en indhegning tæt på, hvor Marianne Westphall har set pumaen1,2,3. To dage efter, om tirsdagen, ser Gitte Tang...

45 myter og halve sandheder om 2. verdenskrig

Redaktør af det populærvidenskabelige tidsskrift Alt om historie og forfatter til 101 historiske myter, Thomas Oldrup, og historiker Jakob Sørensen (forfatter eller medforfatter til bl.a. Danmark Besat – krig og hverdag 1940-1945, Operation Overlord og For Danmarks ære) har sat sig for på blot 171 sider at aflive hele 45 historiske ”myter og halve sandheder” om 2. verdenskrig. Det er der kommet en underholdende og ganske velskrevet lille bog ud af.

Fuldmånen gør os fredelige

Gør fuldmånen os mere voldelige? Denne myte har floreret i snart mange år. En ny undersøgelse påviser – åbenbart – at der er noget om det. Eller er der?

Stadig uklart om nisser eksisterer

Efter 10 års undersøgelser er der stadig ikke noget klart svar på, nisser eksisterer.

I en stor international undersøgelse er over 5.000 mennesker der havde set nisser og 7.500 der ikke havde blevet interviewet i forbindelse med undersøgelsen.

En sådan historie ville næppe nå igennem en redaktionel kvalitetskontrol. Ikke desto mindre skete det, endnu en gang…

Däniken i søgelyset

Skeptica har fundet guld i gemmerne, og lægger ud med en perle af et foredrag om Erich von Dänikens teorier, fra “UFO-77” seminaret, der blev afholdt i Odense, 18. juli 1977, på et tidspunkt hvor Dänikens teorier var noget af det hotteste.

Hør Dänikens teorier blive pillet fra hinanden, en for en: Landingspladser for rumskibe, enorme bygningsværker der kun kunne være bygget af rumvæsener, rum-grafitti og en anskudt fortidsokse – en forrygende rejse til pseudohistoriens yderste grænser.

2. Verdenskrigs myter og legender

Udvalget af myter og legender er foretaget efter en udpræget britisk synsvinkel. Det betyder, at myter og konspirationer fra fronter, hvor briterne ikke kæmpede, med få undtagelser er fraværende. Forfatteren har også – dog uden at være helt konsekvent – forsøgt at afgrænse sit emne til myter, der opstod under selve krigen.

Hvad er specielt med år 2012 – mayakalenderen under lup

Mennesker i Vesten har været fascineret af Mayakulturen lige siden genopdagelsen af ruinbyen i vore dages Palenque, Mexico, i 1773. Allerede på det tidspunkt blev man også fascineret over mayaernes tilsyneladende besættelse af at udmåle forskellige komplekse tidscykler. I dag er mayaernes systemer til at måle tiden oftest forbundet med et snarligt forestående Ragnarok: Den 21. december 2012. Hvorfor? – og med hvilke gode grunde?

Rostock-myten – 3. del

Myten går ud på, at den danske udenrigsminister P. Munch på et møde med Reichsführer-SS Heinrich Himmler i Rostock den 17. marts 1940 skulle have aftalt, at Danmark ikke militært ville modsætte sig den tyske besættelse den 9. april 1940. Den nød stor udbredelse i 1950’ernes Danmark, hvor cand.mag. Jon Galster rejste rundt i landet og holdt foredrag om sine konspirationsteorier.

Rostock-myten – 2. del

Myten går ud på, at den danske udenrigsminister P. Munch på et møde med Reichsführer-SS Heinrich Himmler i Rostock den 17. marts 1940 skulle have aftalt, at Danmark ikke militært ville modsætte sig den tyske besættelse den 9. april 1940. Den nød stor udbredelse i 1950’ernes Danmark, hvor cand.mag. Jon Galster rejste rundt i landet og holdt foredrag om sine konspirationsteorier.

Rostock-myten – 1. del

Danmark har sin slags “dolkestødslegende”, nemlig den såkaldte “Rostock-myte”. Myten går ud på, at den danske udenrigsminister P. Munch på et møde med Reichsführer-SS Heinrich Himmler i Rostock den 17. marts 1940 skulle have aftalt, at Danmark ikke militært ville modsætte sig den tyske besættelse den 9. april 1940. Myten nød stor udbredelse i 1950′erne, hvor cand.mag. Jon Galster rejste rundt i landet og holdt foredrag, og ”Rostock-myten” er fortsat Danmarkshistoriens mest kendte og sejlivede konspirationsteori.

En Pufedorf affære

DR2’s aftenprogram “Den 11. time” kunne mandag den 26. februar afsløre en fantastisk historie. De to “detektiv-journalister” Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen var i studiet for at fortælle om deres nyeste bog “Den sidste aktion … Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej opklaret”.

Gasmanden fra Mattoon

Jeg har gjort, set og hørt en del tåbelige ting i min tid, men de blegner ved siden af historien som følger her: beretningen om Narkosespøgelset, eller som han populært kaldes, Gasmanden fra Mattoon. Det er det mest vanvittige, jeg nogensinde har hørt om, og et storartet eksempel på, at det “paranormale” udgør en guldmine for psykologer.

Xhosaernes masseselvmord – et studie i kollektivt selvbedrag

I 1857 kostede et usædvanligt anfald af vanvid mere end 100.000 xhosaer og thembuer livet i det, der nu er Sydafrika, og det ødelagde samtidig Xhosa-kulturen. Men indtil for nylig har et endnu dybere selvbedrag forhindret, at den fulde sandhed kom frem om den forbløffende hændelse, for beviserne, som den historiske beretning byggede på, var fulde af både regulære løgne og selvbedrag.

Mysteriet i Stillehavet

Beboerne på Stillehavsøerne snakker for tiden om det gådefulde skib “Joyita”. Det er den store sensation og det store mysterium. At tragedien optager sindene er naturligt.

Marfa lysene

Adskillige vitenskapelige hypoteser er blitt fremsatt for å forklare Marfa-lysene, men ingen av dem synes å stemme så bra med data at de har blitt alminnelig akseptert. De mest populære forklaringene tenderer mot det uvitenskapelige. De rangerer fra utenomjordiske besøk til Apache-ånder.

Skotske Nessie og andre uhyrligheder

Søslanger dukker altid op i agurketiden. Siger man. Ikke desto mindre blev et af de mest overbevisende fotografier af søslangen i Loch Ness taget den 12. november 1933. Billedet viser en lang bugtende krop omgivet af skumsprøjt. Men fotos kan lyve – som Hollywood gang på gang har bevist.

Sonny – en begavet hund?

Dalmatineren Sunny og hans herre har optrådt sammen på tv, i skoler osv., hvor Sunny har forbløffet sit publikum med store færdigheder indenfor de fire regnearter.

Jordstrålerne er under os!

Vi får at vide, at der under os i jorden findes nogle stråler der kommer fra vandårer. At disse stråler ligefrem ligger i regelmæssige linier der udgør et slags gitter. Opholder man sig over en sådan linie, eller endnu værre, hvor to linier krydser hinanden, så er det dødsens farligt.

Spekulative aspekter: Korncirkler

Jacques Vallée har i mange år været særdeles kontroversiel. Denne artikel er også et ret så omstridt tankesæt omkring korncirklerne. De mange konspirationsteoretikere vil sikkert klappe i deres hænder. Vi bringer artiklen som “Spekulative aspekter”, ikke fordi vi er enige med Vallée, men for at vise hvad der rører sig på spekulationernes marked.

The truth about the Face-Scratcher

Another dreadful creature has been terrifying North India this summer. In May last year, it had been the Monkey Man, who harassed the villages around New Delhi and was exposed by the Indian Rationalist Association as the collective product of a mass hysteria.

Månegalskab

Oversætterens bemærkning: en ung amerikansk skoleelev afleverede denne opgave som “Independent study project”, og hendes karakter blev 198 points ud af 200 mulige. Med god ret, da opgaven hører til de mest overskuelige og præcise tilbagevisninger af påstanden om, at Apollo-månerejserne var svindel.

Muhnochwa

Vi har tidligere skrevet om ”abemanden” og det hysteri det skabte blandt dele af befolkningen i New Dehli. Nu er Muhnochwa på spil. “Muhnochwa” (udtales mooh-knowtch-wa), og betyder en der kradser i ansigtet, kort og godt: ansigtskradseren!

Månen og sindssygdomme – er der en sammenhæng?

Solformørkelsen d. 11. august 1999 vil uden tvivl medføre talrige kommentarer og analyser. Det tidsmæssige sammenfald af denne begivenhed og tilstanden hos visse personer med psykiatriske problemer har fået nogle til at opfatte begivenheden som en forklaring og andre til at se endnu en demonstration af månens indflydelse.

Læserbrev: Jeg tror man skal tage jordstråler alvorligt

Læserbrev: ”Jeg er generelt meget skeptisk overfor alt alternativt og kan ihvertfald konstatere at det alternative univers er befolket af ofte meget useriøse behandlere m.m. Dog har jeg fornyligt måttet “bide i græsset” og jeg er nu fast overbevidst om, at jordstråler er et fysisk faktum man skal tage meget alvorligt.”

Er det månens skyld?

Jeg har i den senere tid gået og undret mig lidt over noget min naturfagslære engang fortalte os; at tidevand styres af månen..? Hvordan kan det egentligt være? Jeg har også hørt at månen skulle have indvirkning på menustruationscyklus, hvilket jeg næsten synes er dobbelt så mærkværdigt. Men ved i om det er rigtigt, er så mit spørgsmål til jer. Er det det?

Baglæns forståelse = esleåtsrof snælgaB

”Jeg faldt over noget ret interessant på internettet forleden dag. Jeg synes i hvert fald det var interessant, og jeg tror mange andre mennesker vil synes det samme. De fleste har garanteret hørt om fænomenet “baglæns maskering” om end betegnelsen måske er fremmed.”

Scientific Proof of Crop Circle Authenticity!

A photo provides solid proof that crop circles are genuine. In addition to the photo, reliable statements from the eyewitnesses Mogens Winther, teacher at the Danish college “Amtsgymnasiet i Sønderborg” and 20 members of his astronomy class certify that the crop circle is indisputably genuine and was created by them.

Korncirkler: Agurken er landet

Også i år er der dukket geometriske figurer op i kornmarkerne, som sædvanlig først og fremmest i England (over 50), men det er vi ligeglade med, for vi har vores egne. Danmark er ved at komme med i de bedre kredse, selv om vore bidrag med hensyn til fantasi og raffineret udførelse er en seks-syv år bagud i forhold til de engelske. Men noget sker der da rundt om i markerne, og i år har mediernes dækning, efter en lidt sløv start, været helt i top.

Solen, månen og ulykkestallet 13

År 2000 byder kun på én måned, hvor den 13. falder på en fredag, og det er i oktober. Det er en skrap dag at komme igennem for folk, som lider af triskaidekafobi. (Til glæde for de læsere, som ikke er velbevandrede i obskur psykiatri, skal det nævnes, at triskaidekafobi er en sygelig angst for tallet 13.)

Agurketid – paranormal tzatziki

Måske har jeg læst de forkerte aviser, måske har historierne ikke været spektakulære nok – ja, måske har de slet ikke været der i år. Jeg tænker på de mystiske kattedyr der enten dukker op på Fyn som løver, pumaer i Stenderupskovene og udefinerbare kattedyr på Odder-egnen.

Vampyrer i folklore og fiktion

Vi kender til Dracula og disse “would-be” vampyrer i nyhederne, men hvad så – hvad var de “rigtige” vampyrer? Folk der opdager at jeg har skrevet en bog om vampyrtroen siger ofte: “Nåe, du mener, ligesom Vlad Drakul?”

Hjemsøgte steder og hjerner?

Spøgelseshistorier har næret den folkelige fantasi siden de tidligste tider. Selv i dagens teknologisk og videnskabeligt avancerede verden, er troen på spøgelser forblevet usvækket. En meningsmåling fra Gallup i 1996 afslørede, at 33% af amerikanerne troede at boliger kunne været hjemsøgte, og 30% troede at spøgelser eller genfærd fra døde personer kan vende tilbage på bestemte steder og i bestemte situationer.

Verdens største fupnumre endelig afsløret

Titlen på denne artikel er samtidig titlen på et program udsendt af det amerikanske tv-selskab Fox. Artiklen bringes her som et eksempel på den kvalitet, som visse amerikanske producenter fodrer sit publikum med, også selv om anmelderen, Ben Radford, ikke idømmer udsendelsen det “røde kort”.

Charles Fort – en utrættelig ammunitionssamler

Fort, den kætter, gentager på hundrede varierede måder, at man kun foreløbigt og forbigående må acceptere de videnskabelige sandheder. Det var hans eneste trosartikel, og det er grundsætninger for enhver videnskabsmand, der er sit salt værd. Hvor betegnende da, at han fik ry som videnskabens ærkefjende.

Charles Fort – en biografisk skitse

Han var en flittig læser, især videnskabelige bøger og tidsskrifter blev læst, og han skabte sig en samling på 25.000 notater vedrørende ting videnskaben ikke kunne give nogen fornuftig forklaring på. På et tidspunkt brændte han det hele.