DF i front med det alternative…?

2007, Sep 1st | Emner: Alternativ behandling, Healing

af Mogens Winther

nullIflg. Pia Kjærgaards ugebrev af 27 august står udokumenterede behandlingsformer som akupunktur og homøopati overfor at blive optaget på finansloven.

Jyllands Posten skriver: ”Homøopati, akupunktur og zoneterapi skal være faste tilbud til patienterne på de større danske sygehuse.

Formanden for Folketingets sygehusudvalg, Birthe Skaarup (DF) begrunder den glade melding med:

”Der er så mange positive resultater, og der er så mange danskere, som bruger det”.

Jamen dog – hvad er det for jublende positive resultater, DF taler om? Lad os se på den første alternative disciplin, nemlig homøopatien.

Homøopatien blev opfundet af tyskeren Hahnemann.

Ethvert barn ved at jo mere vand man hælder på kaffen, jo tyndere bliver den. Men den slags livserfaringer tæller ikke i den alternative verden.

I homøopatien forholder det sig nemlig præcist omvendt – her påstås virkningen at stige ved højere fortynding. Et eksempel – forfatteren husker så tydeligt, hvorledes han som barn kom til at vælte sin faders øl en varm sommerdag på stranden…!

Hvis denne øl i dag er fordelt i hele Østersøen, vil fortyndingen være på 1 til 100 000 000 000 000 000 (et 1-tal efterfulgt af 17 nuller, eller det man kalder 10 i 17.de)

I homøopatiens verden er netop denne øl blevet til stærke sager – tænk på det næste gang du sender dine børn ud at bade. Og skulle børnene ikke turde hoppe ud i de danske skumfyldte bølger, ja så giv dem blot et drys fortyndet Cayennepeber.

Cayennepeber er nemlig – ifølge A.G. Clarkes homøopatiske lægemiddelslære – særligt egnet til:

”Personer, der afskyr den kolde, friske luft, anstrengelser og selskab.” herunder især ”kluntede fede børn med uren hud.”

Jo, og skulle dette ikke virke, kan man måske ligefrem true med et drys homøopatisk kalk pulver? – det er nemlig velegnet til:

“Fede børn, stort hoved og tyk mave, langsom udvikling i krop og sjæl”.

Jovist, bare pøs på – oven på disse alternative mirakler trænger vi vist alle til noget fortyndet køkkensalt. Køkkensalt er nemlig særlig godt imod “Depression, det forværrer tilstanden at blive trøstet.”

Og som Clarke fortsætter hjælper homøopatisk køkkensalt mod følgende alternative diagnose: ”Hovedpine fra solnedgang til sol opgang. Urinen afgår langsomt, især når andre ser på det.” For slet ikke at tale om homøopatisk fortyndet kobjælde-blomst – som ifølge Drogon fabrikken – “Midlet er at anbefale til kvinder, der har let til gråd og som behøver deltagelse og sympati.” (Kilde : s.364-365 i Matts Bergmark – “Lægekunst og overtro” – Politikens forlag, 1968.)

Skulle man fortsat ikke have sit behov dækket, så atår mange andre lækre ingredienser til rådighed i den alternative homøopatiske verden: for eksempel rottegift, knuste bier, blendede tyretestikler med mere.

Men når ikke den etablerede videnskab trods ihærdig søgen ikke magter at finde dokumentation for homøopatiens påståede væsen, så lad os da prøve at søge efter ”homøopati” på folketinget.dk. Og minsandten, på folketingets websider finder man i 2006-2007 en stor og fyldig publikation ved ”FPR”

Nej, tro nu endelig ikke at ”FPR” står for endnu en islamisk terror organisation – nej – FPR står slet og ret for ”Forebyggelses og Patient rådet” – en sammenslutning af alternative forhandlere.

Om homøopati hedder det kort og godt kan man læse følgende på folketingets web om disse 2 onde skeptikere: ”Det bør naturligvis ikke glemmes, at både Rockefeller jun. og sen. blev meget gamle, da de selv udelukkende anvendte homøopati.”

Og i samme publikation kan man læse mange råd om alskens farer i dagliglivet – pas endelig på ikke at spise for meget kød – vi citerer: ”Mennesketarmen er så lang, at kødet når at rådne, inden det omsættes – rovdyrtarme er korte.”

Uha! – den slags alternativ livserfaringer kan vel få vegetaren frem i de fleste.

Nuvel, men folketingets velbetalte politikere burde jo netop være i stand til at skelne mellem tro og viden. Hvis ikke, så må vi jo ty til Videns- og forskningscentret for Alternativ Behandling (ViFAB), som jo – iflg. Pia Kjærgaard – blev oprettet på initiativ af netop Dansk Folkeparti.

Lad os derfor høre hvad Vifab skriver om for eksempel akupunktur. Her står – citat:

”Hovedkonklusionen for de fleste af Cochrane-oversigterne om akupunktur, akupressur, elektroakupunktur og moxibustion er, at der ikke findes en klar dokumentation for behandlingernes effekt.”

Jamen, hvad kan det så være for – åbenbart hemmeligholdte – akupunktur-resultater, Birthe Skaarup henviser til?

Jo, det ligner jo en tanke, at man ved at søge på “akupunktur” under www.folketinget.dk/ opdager flere forbløffende hits på fællesnævneren ”Bodil Moes”.

Bodil Moes er netop bannerfører for den famøse akupunktør, ”professor Doktor” Hugo Nielsen, en ægte ”emperisk” videnskabsmand – hvad det så end betyder.
http://web.archive.org/web/20000526171647/
www.ugeavisen.com/huni/instituttet/behanlingssystem.html

Og denne sidste Hugo Nielsen driver det berømte ”Hugo Nielsen institut” – indtast blot ”Hugo Nielsen” i http://soeg.ekstrabladet.dk/ekstraBladet/search/advanced.do .

Og Hugo har skam et fornemt professor doktor diplom hængende i venteværelset – en titel der også anvendes i officielle underskrifter.

Knap så fornemt virker det dog at vi alle – formedelst få hundrede dollars – kan købe eksakt samme diplom over nettet – se evt. link 1, link 2 og link 3

Men fat mod, professor doktor Hugo tilbyder et sindrigt 9 volt apparat til alle trængende – her er både hjælp til desperate kræftpatienter og til trætte husdyr.

Et enkelt strømstød til tæerne – og minsandten, selv det mest søvnige husdyr brøler rundt i forårskåd leg på de blomsterfyldte enge.

Og skal man tro Bodil Moes – nyder disse privat-innovative finurligheder endda selveste statsministerens bevågenhed.

Jamen, er Hugos mange patientvidnesbyrd da intet værd?

Ekstra Bladet søgte faktisk efter disse patienter – og fandt 6 af dem. De 5 var døde, trods Hugos påstand om helbredelse.

Den døende kræftpatient Lis Østerby udtalte i bogen ”Bedst af alle verdener”: ”Vi er verdens letteste svindelofre, for vi griber efter halmstrå. Det har jeg selv gjort.

Vi citerer direkte igen fra bogen ”Bedst af alle verdener”:

”Lis Østerby søgte selv hjælp hos en sønderjysk akupunktør, der stak nåle i hende og endte med at give patienten en regulær skideballe, fordi hun ikke ville sige til hans »journal«, at hun fik det bedre, når det vitterligt gik stik modsat. Akupunktørens raseri havde samme effekt som hans nåle: absolut ingen.”

Ingen hævder at dansk kræftbehandling – trods politikernes hurra ord om kvalitetsreform, ”verdensklasse” m.m. – er på højde med udlandet. Og det er fuldt ud forståeligt når cancerpatienter i disse for vort land så magre tider kæmper for i det mindste at bevare håbet. Men det er sørgeligt, at se stemmehungrige politikere, som burde vide bedre, præsentere den ”alternative behandling” som værende et reelt alternativ*.

Hvor farlig denne minimalstatsudvikling er, kan man se ved at læse om den hollandske Millecam sag – omtalt ved Ole Hartling – http://www.skeptica.dk/2004/hartling.htm – med update: http://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Millecam

– – – – – –

*Ifølge en nylig SDU undersøgelse vil ”I gennemsnit har hver enkelt (alternativ) behandler 9 kræftklienter årligt og hovedparten (88 %) af disse klienter anvender KAB som supplement til det etablerede behandlingssystem.”

Så vidt så godt.

Men er tallene korrekte vil 100 % – 88 % = 12 % af kræftpatienterne åbenbart betragte ”KAB” (komplementær alternativ behandling) som værende et realistisk alternativ.

NOTE: webarchive linksene er til tider ustabile – men webarchive har til gengæld en backup af samtlige nettets hjemmesider.

Bookmark and Share
Tags: , ,

5 kommentarer
Skriv en kommentar »

 1. Intressant web-sted.
  Jeg kan godt forstå at du tvivler på alt det alternative.
  Jeg er selv skeptiker og af videnskablig støbning, MEN har selv haft en række oplevelser der viser at ‘det’ vi lærer og er accepteret viden ikke rummer nok forklaringsmodeller.
  F.eks. masserede jeg da jeg var yngre mine kammerater og venner. På et tidspunkt begynder jeg at ane at jeg ikke behøver at røre fysisk ved dem for at kunne mærke hvad der er inde i deres kroppe.
  Jeg eksperimentere videre med det. Især mærker jeg en sitrende varme når folk har ‘blokeringer': smerter. Jeg opnår tit og ofte at ‘løse’ op (altså at massere uden at røre) og bagefter, når ‘blokeringerne’ er opløst, har folk ikke smerter eller hovedpine mere det pågældende sted.
  Hvis jeg, som dig, var skeptiker ville jeg også tvivle på disse ord, men jeg kan ikke andet sige end at det virker uanset hvilken forklaring man vil lægge idet.
  Tænk på at alle almindelige kendte og accepterede kundskaber er ekstremt begrænsede: vi har aldrig set et atom, mener kun at det må eksistere og hvad er det så – i virkeligheden – lavet af? Vi kan se at magnetisme eksistere, men vi kan ikke forklare det andet end hvad gør.

  Derfor er det farligt at dømme at visse ting ikke kan fungere selv om de ikke kan bevises. Altså dét du vil have når det drejer sig om ‘alternative’ behandlinger.

  Tja, det var hvad jeg havde på ærmet.

 2. Din påstand om at kunne “mærke hvad der er inde i deres kroppe” uden “at røre fysisk ved dem” og dernæst fjerne deres smerter minder mistænkeligt meget om den angivelige terapi, der kaldes for Therapeutic Touch.
  Vi vil derfor anbefale dig at prøve en test i stil med den, som en skolepige designede for at finde ud af, om denne ‘terapi’ var andet end indbildning.
  Læs videre her.
  Det er nemlig farligt at vægre sig ved at skelne mellem, hvad der er virkeligt og hvad der bare er indbildning. Det er pudsigt, at du mener, at ikke kun nogle men derimod “alle (!!!) almindelige kendte og accepterede kundskaber er ekstremt begrænsede.” Vi kan netop rent faktisk se, “at magnetisme eksisterer”, og vi ikke kun mener, men ved, at atomer også gør: De kan vejes og måles, så der er slet ingen tvivl på det punkt. At deres størrelse gør det umuligt at tage et familieportræt af atomerne, er ikke nogen grund til at tvivle på deres eksistens – og man kan i dag tage fotos, der kommer meget tæt på: atomic bonds og atom’s shadow, så der er ikke skyggen af tvivl tilbage om den sag!
  Hvad dine påstande om overnaturlige evner angår, så kan man hverken veje, måle eller på nogen anden måde se så meget som skyggen af dem, og når man prøver at teste dem, må man hver gang konstatere, at de er indbildte. Men når der er tale om jeres egne indbildte ‘evner’, så plejer jeres overbevisninger jo at være fri for almindelige fornuftige overvejelser og dermed også alt andet end “ekstremt begrænsede”.
  Web-stedet skepdic.com skriver specifikt om Therapeutic Touch:
  “What are they detecting? Most likely they are detecting what has been suggested to them by those who taught them this practice. Their feelings of energy detection appear to be manufactured in their own minds.”

  PS Hvorfor skriver du: “Hvis jeg, som dig, var skeptiker ville jeg også tvivle på disse ord,” når du i indledningen hævder: “Jeg er selv skeptiker og af videnskabelig støbning”? Hvorfor bruger du ikke lidt af din angivelige videnskabelige støbning og skepticisme til at overveje, hvordan du kan bære dig ad med at bevise, at du rent faktisk kan det, som du tror, at du kan?

 3. Hvis det har interesse kan jeg oplyse, at der er en opdatering vedr. Sylvia Millecam-sagen, som er omtalt sidst i artiklen.

  Wikipedia-artiklen dækker frem til 2007, hvor tre involverede læger fik frataget deres autorisation.

  Men der er faktisk også ført en retssag mod den involverede healer Jomanda. I 2009 blev Jomanda i første omgang erklæret ikke-skyldig i medansvar for Sylvia Millecams død. Dommen blev i første omgang appelleret, men siden droppet.

  Her er et par links: http://anaximperator.wordpress.com/?s=sylvia+millecam
  http://www.religionnewsblog.com/16150/dutch-faith-healer-jomanda

 4. Den sørgelige tendens fra Millecam sagen fortsætter – se http://www.slate.com/blogs/quora/2014/02/09/cancer_treatments_a_doctor_s_take_on_alternative_and_natural_regimens.html

 5. […] Politisk bevågenhed Der er i politiske kredse et ønske om at fremme alternativ behandling. Det har blandt andet resulteret i oprettelse […]

Skriv kommentar

*