Slanker lysernæring forstanden?

2008, May 1st | Emner: Fup og svindel

af Willy Wegner

Prisen på fødevarer stiger. Det bliver stadig mere dyrt at leve. Hvor sparer du mest? Det bliver ret så vigtigt for især mange folkepensionister og andre på overførselsindkomst. De kulørte tilbudsaviser studeres med omhu. Skal det være Kvickly, Fakta, Netto, Lidl eller Aldi osv. Man kan pendle livet af sig for at score de bedste tilbud på skinkeschnitzler, dåser med flåede tomater og kattemad. Ok, er du i stand til at cykle eller rollere er det den rene slankekur i sig selv, men øger også appetitten.

Her er det så, at der kommer lidt lys ind over de mørke tanker og den slunkne tegnebog. For sparegrisen, ja den er kun en tom skal og har for længst mistet al indmaden. Jeg sidder her den 22. april, en helt ordinær tirsdag, og læse en revolutionerende helsides artikel i Horsens Folkeblad 1) . En mand, endda en fin fynbo, hævder at han har levet 86 døgn uden fast føde. Det vil sige næsten to måneder – woow -, det må kunne mærkes på budgettet. Personen det drejer sig om er den 69-årige Rolf Dorset.


Horsens Folkeblad 22. april 2008 på havebordet.

Jeg husker at han i sin tid som journalist lavede et lille eksperiment med gaffelbøjeren Uri Geller i Aalborg, men det er måske en anden og nu mere end 30 år gammel historie. 2) Eller er det? En gaffel bruges jo normalt til at spise med, hvis du altså er blot en anelse dannet og velopdragen. Her beskæftigede Rolf Dorset sig med en mand der skambøjede gafler! Er der ikke lidt profetisk over det?

Rolf Dorset har skrevet en bog der har titlen “Leve af lys” udgivet af Bogans forlag. Det er den primære årsag til interviewet. 1)

Dorset fortæller journalist Tomas Willemoes, at hvis du vil i gang med lysernæring skal du begynde med syv dage uden væske og absolut ikke æde så meget som en vaniljekrans. Du kan roligt smide din tandbørste ud. Væske? Nix! – det gælder både vand, kaffe og whisky – “you name it” – alt flydende. Man må godt nok blive drænet, kan ens tænder så løbe i vand, mundvand? De næste syv dage må du dog drikke lidt og sove meget. Svært, hvis du tilhører det arbejdende folk. Endelig efter 21 dage må du indtage mere væske og er nu nået så langt at sulten forsvinder.

Intervieweren havde forlods spurgt sin læge hvor længe man kunne leve uden væske. Svaret var tre til fem dage. Men ud over de syv dage Rolf Dorset levede uden væske, praler han i sjette spalte: “- Jeg levede flere dage længere uden at indtage væske”.

Tomas Willemoes havde også forberedt sig yderlige ved at spørge sin læge hvor længe man kunne leve uden at spise. Svaret lød: to til seks uger, selvfølgelig afhængig af personens fysik.

Rolf Dorset beskrives som en lille og slank mand. Han spørges hvorfor han holdt op med lysernæringen. Dorset svarer at han nok blev ernæret af lyset, men ikke tabte sig så meget som forventet. Efter almindelig sund logik – Dorsets logik – skulle han have tabt sig mindst 43 kilo, men nåede kun de 17 kg. Øhh! Pause. Kæden hopper af!

Willemoes gør en del ud af, at Dorset ikke er en eller anden skør okkultist. Rolf Dorset er cand.mag. i dansk og kristendomsvidenskab fra Københavns Universitet. Tidligere kulturredaktør og redaktionschef osv. Bestemt ikke en mystiker.

Den samme artikel blev bragt i JydskeVestkysten og foranledigede dette læserbrev:

Hvorfor dør folk i Afrika af sult?

Per Borgaard, skeptiker, Hærvejen 59, Gejlå, skriver:

Selvfølgelig skal enhver opsigtsvækkende påstand om verdens indretning behandles i pressen. Så hatten af for JV, når bladet i søndags fortæller om Rolf Dorset, der har levet i 86 døgn uden at spise – bare af solskin. Vi er da mange, der har levet længe af kærlighed og kildevand uden at føle savn.

Dog næppe i 86 dage. Så Dorsets bog “Leve af lys” rejser et brændende spørgsmål: Hvorfor er folk i Afrika så tåbelige at dø af sult? Der er jo langt, langt mere lys at leve af dernede omkring ækvator end her i Dannevang. Alligevel viser FN’s statistikker, at skvattene dernede i stort tal opgiver ånden, når de ikke får noget i skrutten. Er de bare dumme i maven eller hva’?

Eller også rejser bogen et helt andet brændende hedt spørgsmål: Hvor stor løgnhals skal man være for at få opmærksomhed i Danmark?

Det bør komme an på en prøve: Hvis hr. Dorset fastholder sine påstande, bør han stille sig til rådighed for et eksperiment under nøje videnskabelig kontrol: Lad ham leve i en atriumgård med masser af sollys – og 24 timers kameraovervågning – i 86 dage, og lad ham bare få masser af vand. Hvis han overlever, bør han have en Nobelpris for at have løst verdens sult-problem. Kradser han af, kan vi trøste os med, at der er en løgnhals mindre i verden.

Jeg har tidligere skrevet en klumme om lysernæring og gjort mig lystig over samme. 3) Det beklager jeg. Det var en klumme jeg kørte ud over kanten, vil nogen måske påstå. Som svar på denne rubrik, om lysernæring også slanker forstanden, endsige førligheden – er svaret ifølge Dorset nej! Han kunne både save brænde, rense tagrende og grave have på lysenergi.

Man kan ikke fremskynde noget som helst ved at gå i solarium, kaste sig i solbeskinnede liggestole og så fremdeles. I teorien kan man – siger Rolf Dorset – leve af lys selv om man sidder i et mørkt rum i tre måneder. I teorien altså? Ups! Satans til kæde!

Henvisninger:

 1. Willemoes, Tomas: Spis lige brød til hvis den her holder vand. Horsens Folkeblad 22. april 2008 (Artikel fra Dagbladenes Bureau)
 2. Dorset, Rolf
  * Uri Geller – et nyt led i en lang kæde af folk udenfor tiden / Rolf Dorset.  Aalborg Stiftstidende 31.1.1974
  * Geller ku’ da kontrollen gik. Aalborg Stiftstidende 26.3.1974
  * Nordjyder fik Geller i form. Aalborg Stiftstidende 26.3.1974
  * Stiftstidende sætter Uri Geller på prøve. Aalborg Stiftstidende 25.3.1974
 3. Wegners fragmentarium: Fotonguf .

Læs også :
Lys i stedet for mad i 86 døgn
http://www.fyens.dk/article/972285:Boeger-og-tegneserier–Lys-i-stedet-for-mad-i-86-doegn

Når man ser storheden får man respekt for den
http://www.fyens.dk/article/979040:Fokus–Naar-man-ser-storheden-faar-man-respekt-for-den?image=2

Wikipedia på engelsk om ‘lysspisning':
http://en.wikipedia.org/wiki/Inedia

Skeptisk side på engelsk om ‘lysspisning':
http://www.skepdic.com/inedia.html

Bookmark and Share
Tags: ,

7 kommentarer
Skriv en kommentar »

 1. Fra 1996 til 2003, Jeg har i ti år indtaget melatonin som også er lysenergi, men det lyder interessant, det jeg hørte i radionen idag fra dig, så udefra min åndelige udvikling vil jeg lige afprøve det. For det med at faste, det er noget nyt for mig. Så det interessere mig, selvfølgelig.. hvis der er et nemmere måde og opnå det vi søger.

 2. Vi kan kun fraråde dig at lytte til de idioter og charlataner, der snakker om at kunne leve af “lysernæring”, altså sådan ca. af sollys, luftsteg og vindfrikadeller: breatharians. Selv planter, der vitterligt kan bruge lysenergien til en hel masse mere end mennesker og andre dyr via fotosyntese, er afhængige af en masse andet ud over sollys (først og fremmest vand) for at kunne leve og vokse – og det er jo i øvrigt netop planternes fotosyntese, der gør, at vi er så helt og aldeles afhængige af dem for vores egen overlevelse: Vi indtager de kalorier m.m., som de producerer og lagrer, idet vi spiser enten dem selv eller de dyr (og svampe), der selv har fortæret planter eller andre dyr, hvis kalorier og næringsstoffer i sidste ende stammer fra planter.
  Det er ikke sådan, at vi mennesker ikke også kan bruge lyset til noget. Fx er sollys en vigtig kilde til D-vitamin, som dannes i huden, når den udsættes for ultraviolet lys, og erkendelsen af flere nye punkter, hvor vi er afhængige af dette vitamin, er grunden til, at lægerne i dag er lidt kede af den ekstreme solforskrækkelse, som diverse kampagner mod hudkræft har ført til. Vi har god brug for at udsætte os for sollys, men afhængigt af, hvilken hudtype vi har, bør vi samtidig undgå at få for meget af det gode!
  Det naturligt producerede hormon melatonin hænger ganske vist også sammen med dagslys, men ca. på den modsatte måde af det, som de lysenergi-overtroiske hævder om deres foretrukne vrangforestilling:

  Melatoninproduktion fremmes i mørke og hæmmes ved dagslys. Det har givet anledning til at dette hormon omtales som “mørkets hormon”.

  Man kan næsten frygte, at et udtryk som mørkets hormon vil kunne fremkalde yderligere overtro omkring dette ret uskyldige stof, som mange mennesker har brugt mod depression eller jetlag!
  Der er dog ingen, absolut ingen, der kan leve af sollys (og/eller luft), selv om en større gruppe galninge hævder, at de kan. Ingen seriøs undersøgelse af ‘fænomenet’ tyder på, at de er andet end narcissistiske lystløgnere. De, der hævder at leve af lys og luft, er en flok forbandede løgnere, og de andre, der rent faktisk konsekvent og gennemført har forsøgt at gøre det, har mistet livet på grund af deres vrangforestilling, hvilket desværre ikke forhindrer galningene (undertiden folk, der ikke har nogen undskyldning for ikke at vide bedre!) i at fortsætte med at kolportere den syge idé.

  Vi er i øvrigt i tvivl om, hvem det er, du henvender dig til, når du skriver: “jeg hørte i radioen idag fra dig.”

 3. Når jeg læser Dann Simonsen’s indlæg kan jeg føle hans aggression over noget han ikke forstår. Det undrer mig at han omtaler sig selv som “vi”, hvem er vi ?
  Kan oplyse at der i Indien er lavet videnskabelige forsøg med en person som ikke indtager hverken mad eller væske, og som ikke har gjort det i +60år. se dette link https://www.youtube.com/watch?v=_jLR3KaATUM

 4. Det glæder mig, at “John” kan ‘føle min aggression’ over de galninge, der i lighed med ham selv promoverer forestillingen om lysernæring. Min vrede skyldes dog ikke mangel på indsigt i fænomenet men derimod det meget bevidste valg af vrangforestillingen, som kendetegner ham selv og ligesindede.
  Den indiske guru, som han henviser til, har selvfølgelig ikke levet uden mad og drikke i “+60år”, sådan som han selv, en angivelig videnskabsmand og “John” hævder, ligesom der ikke er lavet gennemført videnskabelige forsøg. Vigtigst af alt har guruen i forbindelse med de angiveligt videnskabelige tests badet og gurglet i vand, hvilket er den eneste grund til, at han ikke døde under processen, og i den kortere periode, hvor han ikke tog føde til sig, udviste hans krop, ikke overraskende, de normale tegn på en sulttilstand såsom afmagring.
  At “John” har behov for at tro på guruer som Prahlad Jani og derfor vælger at negligere ethvert tegn på, at de såkaldte videnskabelige forsøg ikke var videnskabeligt afsikret og kontrolleret, er én ting. Det er forbryderisk, at han også kolporterer idéen til en offentlighed af bl.a. anorektikere, der kan bruge vrangforestillingen som (endnu en) undskyldning for ikke at spise.
  Med “vi” er der i denne sammenhæng først og fremmest tale om den mindre flok fra Dansk Skeptica, som gøres opmærksom på nye kommentarer. I en større sammenhæng drejer det sig nok om de fleste blandt den majoritet af menneskeheden, der ikke lider af de syge idéer, som dyrkes i en meget lille kreds af newage-tilhængere.
  James Randi speaks: Powered by Sunlight
  Physiology explains it all
  Indisk videnskabsmand udtaler sig om sulte-guruen
  Det ser ud til at være på høje tid at skrive en ny Skeptica-artikel om den ulækre “Leve af lys”-kult – anno 2015.

  NB! I aften, torsdag d. 24. september kl. 21:00, sender DR1 i programmet Kontant en udsendelse om Kay Hougaard, der hævder, at man kan leve af lys:
  Kontant: Alternativ behandler tilbyder livsfarlig sultekur
  “En alternativ behandler i Århus tager sig godt betalt for at lære folk at holde op med at spise og drikke og i stedet leve af lysets energi. I udlandet er flere dødsfald forbundet med samme form for sultekur, og nu har en dansk kvindes forsøg med at leve af lys med stor sandsynlighed medvirket til hendes død. Vært: Jakob Illeborg”
  http://www.dr.dk/kontant
  Programmet kan formodentlig efterfølgende ses online i mindst en uges tid.

  PS Som sagt så gjort! Leve af lys – anno 2015

 5. Det siger så meget om dig og dine intentioner at du kan omregne 86 dage til to måneder.
  Venlig hilsen Sebastian Dorset

 6. Det siger så meget om Sebastian Dorsets intentioner, at han kan pille halvanden linje ud af en artikel, der drejer sig om hans fars fuldstændigt vanvittige påstande, uden at kommentere på dem! Willy Wegner skriver følgende:

  En mand, endda en fin fynbo, hævder at han har levet 86 døgn uden fast føde. Det vil sige næsten to måneder – woow -, det må kunne mærkes på budgettet. Personen det drejer sig om er den 69-årige Rolf Dorset.

  At Willy Wegner kommer til at skrive “næsten to måneder” i stedet for næsten tre, som det selvfølgelig retteligt burde være, er åbenbart det eneste, som Sebastian Dorset finder værd at nævne om en artikel – baseret på et læserbrev af Per Borgaard, som nævner påstanden om de 86 dage – der på humoristisk vis gør nar af Rolf Dorsets fantasterier.

  Selv om jeg på den ene side kan have medfølelse med en søn, som ser sin gamle far hængt ud på denne måde, så synes jeg på den anden side, at det ville klæde Sebastian Dorset meget bedre selv at tage afstand fra sin fars rablende vanvid. Som gymnasielærer, der har med ungdommen at gøre, kan jeg for eksempel frygte, at Rolf Dorsets bog kan støtte spiseforstyrrede piger i deres vrangforestillinger.
  De fleste almindelige mennesker hopper jo ikke på den slags idéer, men eftersom Sebastian Dorset tilsyneladende gør, vil jeg opfordre ham til at benytte den adgang til medierne, som han jo har som skribent, til at lade det komme an på en praktisk prøve!

  Jeg har ikke aktuelt rådført mig med hverken professor Arne Astrup eller Institut for Idræt og Ernæring for at høre, om det tilbud, som blev givet, sidste gang påstanden om, at man kan leve uden mad og drikke, var til offentlig debat: Leve af lys-kulten – anno 2015, stadig gælder, men da det jo er et spørgsmål, som både videnskaben og offentligheden har en interesse i at få besvaret, kan jeg ikke forestille mig, at tilbudet ikke skulle gælde stadigvæk:

  Ja, jeg tilbyder en gratis test i vores kalorimetre, hvor man får mulighed for at vise at man ikke er i en negativ energi- og fedtbalance, alt i vores 3-stjernede faciliteter på NEXS på Frederiksberg:
  Arne Astrup,
  Institutleder, professor, dr.med.
  Institut for Idræt og Ernæring,
  Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

  Så nu venter vi spændt på at høre, hvad Sebastian Dorset siger.

  Dengang i 2015 skete der nemlig ikke yderligere. Selv om de alternative behandlere ofte klager over, at der ikke gøres nok for at bevise deres påstande, så stiller de af en eller anden (slet ikke mystisk) grund aldrig op, når de får tilbudt det.

  Men nu må det vise sig, hvor langt Sebastian Dorsets intentioner rækker.

  PS 31. marts 2018: Arne Astrup har svaret bekræftende på vores henvendelse: “Ja, mit tilbud står fortsat ved magt.”
  Så hvis familien Dorset har intentioner om at bevise, at helten dur uden mad og drikke, er muligheden til stede! :-)

 7. Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis bringer i dag en nekrolog over Rolf Dorset.

Skriv kommentar

*