Alternativ behandling

Hvorfor Therapeutic Touch bør betragtes som kvaksalveri
Therapeutic Touch (TT) er en metode, hvor det siges, at hænderne "dirigerer menneskelige energier for at hjælpe eller helbrede nogen, der er syg." Fortalerne for TT hævder, at patientens "energifelt" kan mærkes og bevidst manipuleres af terapeuten. Det tog kun en niårig pige at bevise videnskabeligt, at det er selvindbildning.

Alternativ behandling

E-sans for viderekomne - en populær vrangforestilling
Mogens Ehrich har den fine titel m.sc. PhD, arbejder sammen med ViFAB, Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, og har offentliggjort et par rapporter på LNS, Landsforeningen NaturSundhedsrådet. Læs hvad han har at sige om "el-overfølsomhed", "e-sans", og de "finere energier".

Astrologi

Grænseløs overtro
Danmark befinder sig på det højeste vidensmæssige niveau nogensinde - men alligevel blomstrer overtroen som aldrig før. På internet, aftenskoler og i okkulte tidsskrifter myldrer det frem med eksotiske Newage tilbud.

Akupunktur

Akupunktur og Zoneterapi
Kapitel 7 af bogen "Bedst af alle verdener".

New Age

Mennesket mellem magi og mekanik
Vi oplever i dag i vor kulturkreds en fantastisk opblomstring af alternativ healing, magnetiske strygninger, aurasyn, chakraaflæsning, magisk naturmedicin, reinkarnationstro, djævleuddrivelse, spådomskunst, stjernetydning, pendulsving, læsning i hænder, spådom i blodkrystaller og tro på kosmisk helbredelse ved psykisk kraft over flere hundrede kilometer.

Alternativ behandling

Du store medicinmand
Alternativ behandling har udviklet sig til en sand guldgrube, kloge koner og mænd myldrer frem overalt.

Alternativ behandling

Centrale spørgsmål - vi tager pulsen på ViFAB
Virker alternativ behandling? Det center, som skulle levere svarene, har intet at sige. Man har gået om den varme grød så længe, at der er slidt en cirkel i gulvet. Det er det triste udkomme af fem år og 19 millioner til uddeling, plus løn, husleje med videre. De har haft vældig travlt på ViFAB. Men de har ikke præsteret noget af betydning. Forkortelsen står for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling.

Bøger

May the Force be with You!
Kapitel 4 af bogen "Bedst af alle verdener".
 

Alternativ behandling

Krystallkraft
Krystaller har lenge vært assosiert med psykiske kunster. Det finnes et merkelig 'psykisk marked' uten juvelboder som selger krystaller og dyre krystallsmykker, men i stedet krystaller og 'krystall-kraft'.

New Age

New Age og den kosmiske bevidsthed
Det kaldes New Age (= den nye tid), og mange af stikordene er velkendte: personlig udvikling, astrologi, healing, terapi, reinkarnation og meditation. Andre er mindre kendte: kanalisering, shamanisme, flyvende tallerkener, modergudinder og pyramide-energi.

Alternativ behandling

Nogle nyere værker om placebo
I de sidste fem år er der kommet fem værker, der beskæftiger sig med forskellige sider af placebo-problemet, som de forsøger at belyse.

Alternativ behandling

Boom i overtro og mirakelkure
Hemmeligheden ved alternativ helse synes at være: Prisen på kuren skal være høj, jo dyrere, desto bedre virkning. Og brugerne må endelig ikke fejle noget, der er alt for konkret.

Akupunktur

Akupunktur, Qigong og "kinesisk medicin"
"Kinesisk medicin", ofte kaldet "Orientalsk medicin" eller "Traditionel Kinesisk Medicin" (TKM), omfatter en uhyre mængde af folkemedicinske skikke baseret på mystik.

Alternativ behandling

Syvstjernet tosset?
En lille metalplade med en indgraveret syvtakket stjerne og med stjernesymboler i hver tak skaber mirakler. Syvstjernen har en forunderlig kraft som virker helbredende, hævder sælgeren, firmaet Sevenstar International, hjemmehørende i Skibby på Sjælland.

New Age

Messer og masser af vrøvl
Når jeg har lejlighed til det, kan jeg godt lide at besøge de messer for sind, krop og ånd, der dukker op fra tid til anden. Det er altid en rejse ind i oplysning, omend ikke af den slags, der annonceres med. Det er snarere en beretning om, hvor livlig den menneskelige fantasi og hittepåsomhed kan være.